сайт священика Богдана            

Таїнство Сповіді і Причастя




     Сповідь — це відкриття своїх гріхів перед Богом у присутності священика, а каяття — це відчуття власної нікчемності і провини перед Господом. Сповідь і каяття — це дві складові примирення з Богом. Господь сам дав владу Своїм учням відпускати гріхи, кажучи: «Що зв'яжете на землі, буде зв'язаним на небі. А що розв'яжете на землі, буде розв'язане на небі». Як і віра сповідується, і гріхи теж сповідаються. Тобто, щоб посповідатися і отримати відпущення гріхів, треба їх знати, назвати і бажати виправитися. Якщо йдеться до першої сповіді, доречно взяти на допомогу духовну літературу (наприклад, «В попощ кающемуся» святителя Ігнатія Брянчанінова). Сповідь можна побудувати і за десятьма заповідями. Можна готуватися до сповіді, записуючі гріхи, які ви пригадаєте. Цей запис можна показати або прочитати священику. Не розповідайте зайвих подробиць і не виправдовуйтесь, просто називайте гріхи. Підходячи до сповіді вперше, обов'язково сказати про це. Дійсно, неможливо пригадати все з 7-річного віку. Але якщо ви пригадаєте згодом, про це також можна буде сказати на сповіді. З іншого боку, головним є відчуття провини перед Богом. А Господь милостивий і вибачить навіть забуте або допоможе пригадати, якщо ви будете уважними до власного духовного життя.  

 

       Таїнство Сповіді, як і будь-яке інше Таїнство Церкви, вимагає особистої участі в ньому людини. У Таїнстві відбувається безпосередня реальна зустріч з Богом, де Господь — знавець нашого серця, через священика прощає щиро розкаяні гріхи. Сповідь не є формальним перерахуванням своїх гріхів з наступним їх пробаченням. Сповідь — це акт доброї волі, результат усвідомлення власної недосконалості, небажання жити з гріхом, бажання отримати від Бога підтримку, і тільки тоді — пробачення. А можливо це лише за умови щирого і вільного наміру кожної людини. Тому сповідування гріхів за когось, хоча б воно і мало благі наміри, не буде мати сили.

 

     Євхаристія (грец. ευχαριστία — «подяка») чи Святе Причастя — одне з головних християнських Таїнств, яке визнають Католицька, Греко-католицька, Православна та деякі протестантські церкви. Воно є основою Євхаристійної Літургії. Православна Церква навчає, що Євхаристія — це Тіло і Кров Христові під виглядом Хліба і Вина, що Спаситель подав на Тайній Вечері, та що приймаючи Пресвяту Євхаристію (св. Причастя), люди приймають дійсне Тіло і Кров Христову, в які перетворилися хліб і вино під час св. Літургії.

      До Причастя слід себе підготувати. По можливості постити хоча б один день і в день перед сповіддю і причастям підготуватися молитвами перед причастям, також після прийняття Святих Таїн звершити молитви після причастя. (Їх можна знайти на цьому сайти в розділі молитви).

 

 

Причастя: що це таке і як підготуватися?

 

     

    Причастя – найсерйозніше і найважливіше, заради чого варто приходити в храм. Сам Господь Ісус Христос говорив, що життя вічне матимуть тільки ті, хто їстиме Його Плоть і пити Його Кров. Яким чином підготувати себе до цього великого Таїнства, щоб прийняти його на зцілення душі і тіла, і піде мова в цій невеликій статті.

 

     Дійство, за допомогою якого християни з'єднуються з Господом Ісусом Христом через вживання Його Тіла і Крові під видом хліба і вина, називається Таїнством Причастя, а богослужіння, на якому це Таїнство звершується, - Євхаристією, або Божественною літургією. Згідно з Євангелієм, причащатися Своїм учням заповів Сам Ісус. Перші християни, за свідченням книг Нового Завіту, з самого початку збиралися щотижня для «переламання хліба» - так у давнину називали Причастя. Відбувалося це в ніч з суботи на той день, в який Господь Ісус воскрес із мертвих. Цей перший день тижня пізніше в християнській традиції отримав назву неділі (рус. воскресенье). За тлумаченням святителя Іоанна Златоуста, Тіло Христове, яке ми приймаємо у святому Причасті, - це те ж саме тіло Ісуса Христа, яке страждало на хресті, воскресло і було піднесене на Небеса, а Кров Христова - та ж сама, що була пролита заради порятунку світу.

Навіщо причащатися?

 

     У Таїнстві Причастя християнин реально з'єднується з Богом. У шостому розділі Євангелія від Іоанна Ісус говорить про Себе як про хліб життя: «Я хліб життя, що зійшов з небес хто споживатиме хліб цей повік буде жити, хліб же, який Я дам, є Плоть Моя, яку Я віддам за життя світу. Істинно, істинно кажу вам: якщо не будете їсти Тіла Сина Людського і пити Крові Його, то не будете мати в собі життя. Хто їсть Мою Плоть і п'є Мою Кров, має життя вічне, і Я воскрешу його в останній день, бо Тіло Моє то істинна пожива, Моя ж Кров то істинне пиття. Хто їсть Мою Плоть і п'є Мою Кров, в Мені, і Я в ньому. Як Живий Отець послав Мене, і живу Я Отцем, так і хто споживатиме Мене жити буде Мною ».

 

    За словами преподобного Іоанна Дамаскіна, Тіло і Кров Христові очищають людину від усякої скверни і проганяють всяке зло. Ми стаємо «причасниками Божества», як пише святий апостол Петро, ​​«своїми» для Бога, Його народом. У той же час ми єднаємося і один з одним, «тому що всі ми, причащаючись від одного Хліба, стаємо одним Тілом Христовим, одною Кров'ю і членами один одного», - пише Дамаскін, перефразовуючи слова апостола Павла з послання до Ефесян. У Новому Завіті Церква Божа, тобто зібрання всіх християн, називається Тілом Христовим. Бути в Церкві Ісуса Христа можна тільки через реальне з'єднання з Ним, тобто за допомогою Причастя. Причащатися вкрай необхідно для того, щоб врятуватися і успадкувати життя вічне. Адже порятунок у православному християнському світогляді - не зовнішня подія по відношенню до людини (на зразок того, як якби Бог на нас спочатку гнівався, а потім змилостивився), але внутрішнє переродження, здатність людини жити в повноті любові і благодаті через з'єднання з Самим Богом.

                                                

                                     Достойно і не достойно

 

     «Хто їстиме Хліб цей чи питиме чашу Господню негідно, буде винний супроти Тіла та Крови Господньої. Нехай же випробовує себе людина, і так нехай Хліб їсть і з чаші хай п'є. Бо хто їсть і п'є не достойно, той їсть і п'є в осуд собі, не розмірковуючи про Тіло Господнє. Через це багато з вас немічних і недужих і чимало вмирає », - пише апостол Павло в 11 главі Першого послання до Коринфян. До Причастя слід підходити усвідомлено, розуміючи, що жодна людина в світі не може бути гідною того, щоб прийняти Тіло і Кров самого Бога. Іоанн Златоуст пише, гідне Причастя - таке, яке супроводжується духовним трепетом і гарячою любов'ю, вірою в реальну присутність Христа у Святих Дарах і усвідомленням величі святині.

 

    Для того щоб випробувати своє сумління перед святим Причастям, християни сповідують гріхи. Не можна підходити до Чаші в стані смертного гріха, наприклад, після аборту, відвідування ворожки, перелюбства або живучи в так званому «цивільному шлюбі». Такі гріхи вимагають щирого покаяння і зміни життя, і тільки тоді можливо Причастя. Сповідь перед Причастям - не тільки благочестива традиція, але й реальна допомога людині для очищення душі. Крім того, це можливість безпосередньо поспілкуватися зі священиком про найголовніше. 

                                                    

                                     Як часто причащатися?

 

    Сам чин Божественної літургії, на якій здійснюється Євхаристія, тобто освячуються хліб і вино, - звершується для того, щоб причастилися всі, хто бере участь у цьому богослужінні. На літургії можуть бути лише учасники, і не може бути глядачів. Участь у літургії і причастя стали, на жаль, «індивідуальною» справою кожного християнина, в той час, як по суті це - спільна справа, що здійснюється з самої сутності Церкви.

 

     Видатний богослов ХХ століття протопресвітер Микола Афанасьєв писав: «Бути членом Церкви означало брати участь у євхаристійному зібранні. Бути учасником Трапези означає «вкушати» від неї. У євхаристійному каноні немає молитов, які б могли підносити ті, що не причащаються ... ».

 

   Спільне причащання всіх віруючих за літургією було настільки самоочевидним, що ухилення від цього принципу розглядається в церковних канонах як відпадіння від Церкви: «Усіх вірних, що входять до церкви і писання слухають, але не перебувають на молитві і святому Причасті до кінця, як бездіяльних в церкві виконуючих, відлучати личить від спілкування церковного ", - йдеться в 9-му Апостольському правилі. А правило 80 Шостого Вселенського собору говорить, що ті, хто без поважної причини не причастилися 3 неділі поспіль, самі себе фактично відлучили від Церкви.

 

     Варто прагнути до того, щоб причащатися кожного разу, коли ми приходимо на літургію. Почуття негідності - не привід для ухилення від Причастя. Ось що писав з цього приводу преподобний Іоанн Касіан: «Ми не повинні ухилятися від Причастя Господнього через те, що усвідомлюємо себе грішниками, але ще більше і більше з прагненням треба поспішити до нього для зцілення душі і очищення духу, проте з таким смиренням духу і вірою, щоб, вважаючи себе негідними прийняття такої благодаті, ми бажали б зцілення для наших ран. А інакше і одного разу в рік не можна гідно приймати Причастя, як деякі роблять, які гідність, освячення та благотворність небесних Таїнств оцінюють так, що думають, що приймати їх повинні тільки святі, не порочні; а краще думати, що ці Таїнства зішестям благодаті роблять нас чистими і святими. Вони справді більше гордості виказують, ніж смирення, тому що коли приймають Їх, то вважають себе гідними прийняття Їх. А набагато правильніше було б, щоб ми з тим смиренням серця, по якому віруємо та сповідуємо, що ми ніколи не можемо достойно торкатися Святих Тайн, в кожен День Господній приймали Їх для зцілення наших недуг, аніж, превознісшись суєтним переконанням серця, вірити, що ми після річного строку буваємо гідні прийняття Їх ... ».

 

     Дійсно, буває таке хибне смирення, яке насправді є різновидом духовної гордині. Рідкісне причащання, пише у своїй книзі «Святая святим» чудовий богослов ХХ століття протопресвітер Олександр Шмеман, виникло, по одностайному свідченні отців Церкви, через нехтування і невдовзі «почало виправдовуватися псевдодуховними доводами і було поступово прийнято як норма».

 

     «Кого нам похвалити? - Запитує Іоанн Златоуст. - Тих, хто причащається один раз в році, тих, хто часто причащається або тих, хто рідко? Ні, похвалимо тих, хто приступає з чистою совістю, з чистим серцем, з бездоганним життям. Такі нехай завжди приступають; а не такі - ніколи. Чому? Тому що вони накликають на себе суд, осуд, покарання і муку ... Ти сподобляєшся трапези духовної, трапези царської, а потім знову оскверняєш уста нечистотою? Ти намащаешься миром, і потім знову наповнюєшся смородом? Приступаючи до Причастя через рік, невже ти думаєш, що сорока днів тобі достатньо для очищення твоїх гріхів за весь час? А потім пройде тиждень, і ти знову робиш те ж саме? Скажи ж мені: якби ти, видужуючи протягом сорока днів від тривалої хвороби, потім знову взявся за ту ж їжу, яка заподіяла хворобу, то чи не втратив би ти і попередніх зусиль? Очевидно, що так. Сорок днів ти вживаєш на відновлення здоров'я душі, а може бути навіть і не сорок, - і думаєш умилостивити Бога? Ти жартуєш, людино. Кажу це не з тим, щоб заборонити вам приступати одного разу на рік, але більш бажаючи, щоб ви невпинно приступали до Святих Таїн ». 

                                                           

                                       Як підготуватися?

 

    1. Розуміти суть і щиро бажати Причастя. Хто приходить до Причастя повинен усвідомлювати, що це таке і навіщо. Ми причащаємося, як уже було сказано вище, для того щоб з'єднатися з Самим Богом, вступити з Ним у спілкування, прийняти Тіло і Кров Христові для освячення і очищення від гріхів. До цього необхідно мати щире особисте бажання, а не вимушене якимось авторитетом, «боргом», або рекомендацією знахарки або «бабки».

 

     2. Мати мир з усіма. Щоб причаститися, необхідно перебувати в мирі з усіма людьми, принаймні, не мати бажання помститися. Не можна приймати Таїнство в стані ворожнечі чи ненависті. Господь Ісус сказав: «Якщо ти принесеш дар твій до жертовника і там згадаєш, що твій брат має щось проти тебе, залиш там дар твій перед жертовником і піди, примирись з братом твоїм, і тоді прийди і принеси дар твій» .

 

    3. Не вчиняти смертних гріхів, вони відлучають від Причастя. Це перш за все вбивство (у тому числі аборти), порушення подружньої вірності, зрада Богу з різними гадателями-цілителями-екстрасенсами. У разі відступу необхідно насамперед возз'єднатися з Церквою через сповідь у священика.

 

    4. Жити по-християнськи кожен день. Для того, щоб причаститися, краще не винаходити спеціальні періоди підготовки, але жити так, щоб саме повсякденне життя було сумісним з регулярною участю в Трапезі Господній. Істотним сенсом такого життя є щоденна особиста молитва, читання і вивчення Біблії - Слова Божого, обов'язкове виконання Божих заповідей і постійна внутрішня боротьба з живущою усередині нас «ветхою людиною», з пошкодженою гріхом нашою природою, що тягне до гріха. Важливими складовими духовного життя є щоденне випробування совісті (наприклад, перед сном) і регулярна сповідь. Вкрай важливо для правильного духовного життя прагнення жити не заради себе, але заради ближнього, внутрішня чесність, правдивість і смиренність перед кожною людиною. Важливо також, наскільки це можливо, розміряти свій життєвий ритм і графік з богослужбовим ритмом, дотримуючись загальноприйнятих постів ( в середу та п'ятницю, а також багатоденні пости, з яких найбільш важливий - передвеликодній Великий піст) і по можливості беручи участь у святкових богослужіннях, які звершуються не тільки в недільні дні.

 

    5. Літургійний піст. Здавна в церковній традиції прийнято приймати до Причастя натще. Ця дисциплінарна норма називається «літургійний піст». Як правило, від їжі і пиття утримуються з опівночі перед Причастям. Згідно з визначенням Священного Синоду РПЦ від 1969 року, тривалість літургійного поста повинна становити не менше 6 годин. Тобто, якщо ви після опівночі випили води, а вранці до 9 години збираєтеся на літургію - це не привід відмовлятися від Причастя. Точно так само не привід відмовлятися від Причастя, якщо вранці проковтнули трохи води під час умивання. Слід пам'ятати, що дисциплінарна норма поширюється на фізично здорових людей. Для тих же, хто, наприклад, страждає цукровим діабетом, вранці дозволяється їсти. Точно так само можна приймати перед Причастям ліки, необхідні для підтримання здоров`я. Зрештою, і Тайна Вечеря, і євхаристичні трапези перших християн відбувалися ввечері, після прийому їжі. І при підготовці до Причастя має значення стан серця і душі, а не стан шлунка.

 

   6. Сповідь. Як правило, перед Причастям в храмах вимагають обов'язкової сповіді. Вона може відбуватися як безпосередньо перед літургією, так і ввечері напередодні або за кілька днів. Тим людям, яких священик знає як свідомих християн, що живуть згідно вірі і регулярно причащаються, може бути дозволено причащатися без обов'язкової сповіді - така практика загальноприйнята в Грецькій Церкві.

 

    7. Молитовна підготовка перед Причастям включає в себе читання канону і молитов до Святого Причастя - ввечері або вранці перед літургією. Здоровій людині рекомендується прийти напередодні в храм на вечірнє богослужіння. Під час літургії в храмі потрібно молитися разом з усіма, а не читати своє правило, яке не встиг «вичитати» вдома. Читання інших молитов, таких як канони покаянний, Богородиці, Ангелу-хранителю, акафіст Ісусу найсолодшому, залишається на розсуд кожного віруючого.

 

     8. Тілесна стриманість. Подружжю в ніч напередодні Причастя прийнято утриматися від тілесних подружніх відносин.

 

      kiev-orthodox.org




Обновлен 10 дек 2012. Создан 28 дек 2011



ptpl.io.ua: Парафія святих апостолів Петра і Павла м. Кіровоград cerkva-snt.at.ua сайт диякона Ігоря Луцана Hram.Lviv.Ua - православний веб-портал для молодої людини, яка шукає Бога, сенсу в своєму житті та відповіді на складні хвилюючі питання bogoslov.cv.ua cerkva.te.ua Парафія св. пророка Іллі